Меню
Навігація Система uCoz Counter-Strike 1.6 Counter-Strike:Source Counter-Strike: Global Offensive MineCraft Team Fortress 2 Все для Photoshop Мультимедія Онлайн Фільми
Головна » Файли »
18.49
Роздуми на тему стабілізації курсу національної валюти

Як мені здається, нормальної стабілізації не буде, поки дрібні, середні і частина великих експортерів, у яких немає власного банку, вимушені продавати свою валютну виручку по ~курсу нбу/індикативному.
 

Якщо хто не знає, в чому фішка.
Експортер зі своєю виручкою не може вийти безпосередньо на міжбанк. Він її може продати тільки безпосередньо банку, який викупляє її по курсу, який малює НБУ (в п'ятницю у знайомих по ~15.42 викупили).

 

При цьому банки накидають купу своїх комісій, і продають її імпортерам або на міжбанку по 16 .
І цей же самий експортер, якщо він захоче купити валюту на міжбанку або на готівковому ринку - він втратить мінімум 5% а може і усі 6-7-8% на конвертації.
Тобто фактично ситуація нічим не відрізняється від тієї, що була для експортерів при курсі 12.95.
Тобто зараз замість того, що б продавати продукцію, заводити гроші в Україну, вкладати в економіку, робити нову продукцію і тому подібне. Тобто нормальний економічний цикл.

 

Вигідніше або:
1. Не продавати продукцію взагалі - нехай полежить до весни - як у аграріїв. Адже окрім того, що зараз на світовому ринку можуть бути ціни не дуже, втрачати ще мінімум 5% виторгу на конвертації якось безглуздо. Тим паче, що такі втрати для багатьох означатимуть роботу з мінімумом прибутку або збитком.
2. Продавати мінімум, заводити гроші тільки на оплату зарплат і поточні витрати, заморозити/мінімізувати виробництво.
3. Придумувати схеми оптимізації, залишаючи велику частину виручки закордоном, чим знову ж таки зараз компанії почали займатися...
Усі три варіанти, які держава залишила для експортерів ведуть до занепаду економіки, зменшення кількість грошових надходжень від експорту, а відповідно до тиску на курс гривні.
І доки зберігаються такі обмеження - курс гривні падатиме, а також залишатиметься активний чорний ринок...

 

Для вирішення проблеми необхідно банально:
1. Дозволити продавати експортну виручку по ринковому міжбанківському курсу, а не по всіляких псевдо-індикативно-средньозважених-аукционних курсах.
2. Прибрати обмеження на готівковому ринку на купівлю валюти. Все. Таким чином мінімізувати вплив чорного ринку і дати людям можливість купувати долари у банках, якщо вони цього хочуть. Адже готівкова валюта в країні була і є. Просто зараз вона на чорному ринку. І все ті, хто хотів купити або продати - купують або продають її там, а не у банках. А якщо прибрати обмеження - валюта буде в тих банках, які банально виставлять більше курс і захочуть працювати.
При цьому нбу продовжить контролювати валютну систему за допомогою ліквідності/гривнедефіциту. А також дзвінками банкам з проханнями "не ви**буватись" під загрозою відлучення від рефінансування і подібними.

 

Ось. Якось так


Переглядів: 337 | Додав: gargat | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]